Čačak se odužuje srpskim junacima: Danas na brdo Ljubić stižu potomci Tanaska Rajića 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Čačak se odužuje srpskim junacima: Danas na brdo Ljubić stižu potomci Tanaska Rajića
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
24.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Jedinstvena manifestacija u Srbiji , Carski i Tanaskovi dani po prvi put organizovana je nacionalnoj prestonici kulture,



gradu Čačku i istorijskom brdu Ljubiću gde je slavni srpski junak Tanasko Rajić poginuo u borbi za slobodu otadžbine i gde se na svega nekoliko metara od njegovog groba ponosno uzdiže zadužbina kneza Lazara i srpskih mučenika .


Carski i Tanaskovi dani imaju budućnost, posetici oduševljeni programom manifestacije, Foto: GZS

Nikada u srpskoj istoriji, do jučerašnjeg dana nije bilo jedne ovakve manifestacije koja je spojila dva različita veka i dva junaka koji su zadužili srpski narod .

Foto:GZS

Mnogo mi je drago što pre svega naši mladi naraštaji imaju priliku da se na jedan, sasvim drugačiji način upoznaju sa našom istorijom. Najviše je dece i to svedoči da ova manifestacija ima budućnost, rekao je za Glas zapadne Srbije Momčilo Radulović, meštanin ovog kraja.

Maestralni djaci čačanskih škola, Foto: GZS

Pesnička radionica na kojoj su učešće uzeli učenici osnovnih škola Tanasko Rajić, Ratko Mitrović i Tatomir Anđelić razgovarali su sa književnicima Gordanom Vlajić i Lunom Levajcom , a radionica je osmišljena zahvaljujući profesorima Mariji Miljuš, Rade Martinović i Dragana Dujovića iz osnovne škole koja nosi ime čuvenog junaka Tanaska Rajića.
" Oduševljeni smo, sa decom smo dobili takvu inspiraciju koju idavno nisam osetila,a postavljali su nam pitanja kakva nam nikada niko u životu nije postavljao, rekla je Gordana Vlajić.

fOTO: gzs

Sokolar oduševio publiku


Zahvaljujući ljudima poput Hani Girginsu, sokolarstvo je danas sačuvano od zaborava, a posetioci manifestacije imali su priliku da se uvere koliko su ove ptice nekada bile značajni saputnici svakog vojnika .

Danas sokolovi u njegovom vlasništvu, štite aerodrom Nikola Tesla.


Najmlađe posetioce oduševile su sove, a mnogima je ovo bila prilika da ih po prvi put vide.

Borba vitezova: Mač, oklop, ali pre svega mudrost

Foto: GZS

Veliku pažnju posetilaca očekivano su privukli vitezovi koji su na reprerezentativni način prikazali kako su izgledale borbe vitezova i koliko je brzina misli i ruku bila od vaznosti da se sačuva život.


" Neverovatno kojom brzinom jedan povlači mač , a drugi koplje. Veličanstven spektakl koji ostaje mladim naraštajima i svima nama amanet da ovakvu jednu manifestaciju zaživimo , ovde na brdu Ljubiću, kažu meštani ovog kraja .

Foto: GZS

Inače, Carski i Tanaskovi dani nastavljaju se danas , 56 potomaka Tanaska Rajića danas će se po prvi put okupiti na brdu Ljubiću, gde je srpski junak sahranjen. Zapaliti mu voštanice  i odati počast.


Foto: GZS

Predvidjeno je da pre posete grobu svog predaka, posete rodnu kuću Tanaska Rajića gde će zajednički zadsaditi drvo života, a nakon toga posetiti i manastir Voljavča gde je pohranjena glava ovog srpskog junaka.

FOTO: GZS

Nema sumnje, da je manifestacija Carski i Tanaskovi dani itekako uspešna, sudeći po broju posetilaca, ali i programu koji je oduševio publiku tokom jučerašnjeg dana i pokazao na koji način se čuva srpska tradicija i običaji, a Čačak je ovom manifestacijom to i dokazao.

Mladi oduševljeni programom, Foto: GZS

Bilja Krstić večeras će svojim izvodjenjem upotpuniti Carske i Tanaskove dane ,a koncer se očekuje od 21: 30.

 Foto: GZS

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CARSKI TANASKOVI DANI LJUBIC TANASKO RAJIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.353.837 посета
Тренутно на сајту: 440 посетилац(a)